“The Queen of Soul” en de eerste vrouw die werd opgenomen in de Rock & Roll hall of fame, Aretha Franklin is een icoon in de muziekwereld. Al 5 decennia is ze het voorbeeld voor vrouwen wereldwijd.

In 2008 won Aretha voor de 18e keer een Grammy. Daarmee is ze een van de meest succesvolle artiesten ooit. Het feit dat ms. Franklin de eerste vrouwelijke artiest was die in de Rock & Roll hall of fame werd opgenomen laat wel zien hoe groot ze was.

Begin van haar leven

Aretha Louise Franklin werd op 25 maart 1942 in Memphis, Tennessee geboren. Haar vader was een alom gerespecteerde dominee. En haar moeder was een talentvolle gospel zangeres.
Toen Aretha 6 jaar oud was gingen haar ouders uit elkaar. 4 jaar later kwam haar moeder te overlijden door een hartaanval. Na het overlijden van moeder Franklin verhuisde het gezin naar Detroit. In Detroit ging haar verder met het verspreiden van Gods woord in de kerk. Tijdens zijn tijd als dominee in Detroit werd Reverend Clarence La Vaughan “C.L.” Franklin landelijk bekend. Tijdens deze periode kwam Aretha ook in contact met grote namen in de Civil Rights Movement zoals dr. Martin Luther King.

Op jonge leeftijd ontwikkelde Aretha haar muzikale talent. Vooral zelf aangeleerd werd ze een geweldige pion speelster. Ook haar stem ontwikkelde zich enorm. Op haar 14e nam ze haar eerste nummers op in een kerk. Ze ging op tour en tijdens deze tour ontmoette ze grote namen in de gospel wereld zoals Mahalia Jackson, Sam Cooke en Clara Ward.

Ontwikkeling in de Soul

De tour die ze op haar 14e maakte zorgde ervoor dat Aretha al jong volwassen werd. Op haar 15e kreeg ze dan ook haar eerste kind. Twee jaar later volgde haar tweede kind. Na een korte periode van rust ging ze weer optreden. Net zoals haar idolen zoals Sam Cooke maakte ze de overstap naar pop en blues. Met haar vaders toestemming trok ze naar New York om daar haar carrière op gang te brengen. Na afgewezen te zijn door grote labels zoals Motown en RCA tekende ze bij Columbia Records. Bij dit platenlabel bracht ze haar eerste plaat uit; The Great Aretha Franklin.

In het jaar ’61 trad Aretha voor het eerst de pop-hitlijst binnen. Het nummer ‘Rock-A-Bye Your Baby With A Dixie Melody’ bereikte de 37e plek in de hitlijst. Dit nummer bracht niet hezelfde gevoel uit als ze gewend was van haarzelf. Vandaar dat besloten werd om te verhuizen naar Atlantic. In 1967 voltrok de verhuizing zich en praktisch op de eerste dag in haar nieuwe huis dook ze al de studio in.

Gezamenlijk met ervaren soul-artiesten dook Aretha de studio in. Wat er voorkwam uit de samenwerking was een hit. ‘I Never Loved A Man (The Way I Love You). Terwijl de single een enorme nummer 10 hit werd vertrok Aretha weer naar New York.

Franklin veroverde haar positie binnen de muziekwereld pas echt in 1967 en 1968. In deze jaren begon ze met een serie hits die nu onder de klassiekers in de muziek worden genoemd. In de jaren vanaf 1967 produceerde ze hits zoals ‘Respect,’ welke haar twee Grammy Awards opleverde. In dezelfde periode haalde ze ook meerdere malen de top 10 met verschillende nummers, zoals:
“Baby I Love You,” “Think,” “Chain of Fools,” “I Say A Little Prayer,” and “(You Make Me Feel Like) A Natural Woman.”

In ’68 werd Aretha Franklin gevraagd om op te treden op Dr. Martin Luther King, Jr. zijn begrafenis. Dit jaar zong ze ook op de conferentie van de Democraten. Het volgende jaar scheidde ze van haar man.
In 1972 gaf ze een optreden op de begrafenis van Mahalia Jackson. Door het overlijden van Jackson raakte Aretha weer meer geïnteresseerd in gospel. Vandaar ook dat zij in 1972 het album Amazing Grace uitbracht. Het album werd meer dan 2 miljoen keer verkocht, wat het het best verkochte gospelalbum ooit maakte van die tijd.

aretha-franklin-the-queen-of-soul

The Queen of Soul

Lastige tijden

De eerste 7 jaar van de seventies verliepen op rolletjes voor Aretha. Met 8 Grammy Awards op rij verdiende ze de titel ‘Queen of Soul’. In ’78 trouwde ze met acteur Glynn Turman.

Door een aantal singles die niet in de hitlijsten kwamen kwam er een einde aan de samenwerking met Atlantic in 1979. Datzelfde jaar raakte haar vader in een coma toen er bij hem thuis werd ingebroken. Haar populariteit verminderde en haar vaders gezondheid verslechterde. Als taart op de kers kreeg Aretha ook nog een enorme boete van de IRS (Amerikaanse belastingdienst). Door een rol te spelen in de film The Blues Brothers steeg haar populariteit weer.
In 1982 zat ze bij het label Arista Records. Daar bracht ze in dat jaar het album ‘Jump To It’ uit. Dit album werd een doorslaand succes en leverde haar een Grammy nominatie op. Twee jaar later gingen Aretha en Turman uit elkaar.

Comeback

1986 was het jaar dat er voor het eerst een vrouw werd opgenomen in de Rock And Roll Hall of Fame. Deze vrouw was Aretha Franklin. Een jaar later kreeg ze een eredoctoraat van de Universiteit van Detroit. In 1993 zong ze bij de in inauguratie van Bill Clinton en in 1994 kreeg ze een Grammy Lifetime Award. De jaren die volgenden stonden vol met documentaires over het leven van Franklin.

In 2003 bracht Aretha een album uit, So Damn Happy om vervolgens een nieuw platenlabel te beginnen onder de naam Aretha Records. In 2005 kreeg ze de Presidential Medal of Freedom en werd ze de tweede vrouw ooit die werd toegevoegd aan de Britse Music Hall of Fame. In 2008 kreeg ze haar 18e Grammy voor haar samenwerking met Mary J Blige en mocht ze zingen bij de inauguratie van Barack Obama.

Zie ook: De 10 grootste artiesten ooit.