Zoals gebruikelijk werd op het ADE (Amsterdam Dance Event) ’s werelds beste DJ gekozen door DJ MAG. Net zoals in 2013 werd DJ Hardwell gekozen tot de beste. De top 20 wordt gedomineerd door Nederlandse DJ’s, maar liefst 9 van de 20 beste DJ’s van de wereld komen uit ons kikkerlandje. Dit is natuurlijk geweldig nieuws voor de Nederlandse dancescene. Maar is die dancemuziek eigenlijk wel zo goed?

loge-amsterdam-dance-event

Logo van het Amsterdam Dance Ecent

Het is 17 oktober, we zijn in de Ziggo Dome in Amsterdam bij een optreden van Afrojack (#12). De Ziggo Dome is verre van uitverkocht, de bovenste ring blijft gesloten voor publiek. De 12.000 bezoekers die minimaal €47,50 hebben betaald voor een entreebewijs zitten vaak nog op de middelbare school. Anders dan veel andere evenementen tijdens het ADE is de show van de DJ uit Spijkenisse al rond half 2 afgelopen en kunnen de scholieren nog ‘op tijd’ naar bed.

De show is goed in elkaar gezet, lichten, vuurwerk en drops zijn perfect op elkaar afgestemd. Helaas voor liefhebbers van muziek is het DJ Afrojack die de show geeft. Zijn show is een beetje te vergelijken met de muziek die door radio 538 wordt gedraaid. Voorspelbaar en saai. Alle nummers worden op dezelfde manier opgebouwd en als de drop komt is dat dan ook geen verrassing. Het grootste deel van het publiek lijkt het niet op te merken, wellicht dat dit komt omdat de meesten constant aan het filmen, twitteren, facebooken, snapchatten of instagrammen zijn. Dansen gebeurt vrijwel niet. De bezoekers zijn hier niet om te dansen, maar om aan de virtuele vrienden te laten zien dat ze bij de enige echte Afrojack zijn. De lichtshow die zo goed in elkaar is gezet is bijna niet meer te zien dankzij de vele flitsen van foto’s of video’s die worden gemaakt door de bezoekers.

Het optreden van Afrojack kan misschien wel het beste worden vergeleken met een circus. Muzikaal niet boeiend maar een goede show. De voormalig bedpartner van Paris Hilton heeft bijna 2 uur lang staan springen achter de draaitafel. Zo nu en dan werd even een koptelefoon opgezet om de schijn op te houden dat er nog daadwerkelijk werd gemixt in de Ziggo Dome. Alhoewel Afrojack bij zijn bezoek aan College Tour stellig was ontremd het feit dat hij nooit(!) een al gemixte playlist afspeelde deed dit optreden mij daar sterk aan twijfelen. De show was te perfect afgestemd op de muziek om live te zijn. Geen drop ging gepaard zonder enige vorm van licht, of dit nou vuurwerk, lasers of een led-verlichte tekst achter Afrojack was.

De originaliteit is ver te zoeken in de housemuziek. Hier een intro (met instrument!), vervolgens een vocal en dan afsluiten met een drop. Herhaal dit recept 2 à 3 keer en je hebt een house nummer. Ben je getekend bij een groot label, dan kom je zo in de top 100 beste DJ’s ter wereld.

Afrojack heeft mij niet kunnen overtuigen dat hij bij de beste DJ’s van onze planeet hoort. De dancescene haalt nog bakken met geld binnen en de muziek slaat wel aan. Ben ik te kritisch of snapt het merendeel van de dance-luisteraars het gewoon niet?